Helt Hen i Haven

Kæmpeverbena i køleskabet

VerbenaBo005

Kæmpeverbena, Verbena bonariensis, er en af mine yndlings sommerblomster. Den er fantastisk til at give højde og lethed til blomsterbedene, og samtidig har den så lang en udviklingstid, at man kan få lov at så den allerede nu og dermed få afløb for noget af den akkumulerede trang til forårssysler.

Januar1530

Projekt såning var lige ved at gå i stå, før det var begyndt. Frø, bakker mv var i hus, men såjorden manglede, og af en eller anden grund er det de færreste butikker, der sælger frø, der sørger for, at man kan købe såjord så tidligt på året. Heldigvis kom jeg i tanke om nogle overgemte Jiffy briketter. Nettene blev pillet af, og de kom i en spand vand. Da de havde suget vand kunne de snildt findeles og bruges som såjord.

Verbena bonariensis-412

Frøene blev sået tyndt, dækket let og vandet.

Verbena bonariensis-423

Derpå blev hele bakken puttet i en ren plasticpose og sat i køleskabets grønsagsskuffe, hvor den skal stå de næste par uger. Der er jo den finesse ved kæmpeverbena, at frøene behøver fugt og kulde for at spire godt. Havde det været lidt mildere, kunne bakken stå i drivhuset, men der er for meget frost i luften lige nu, til at jeg tør det.

Verbena bonariensis 4

Det er utroligt, at der kan komme meterhøje, flittigt blomstrende planter ud af så små frø på nogle måneder. Jeg glæder mig, og det gør sommerfuglene nok også, for kæmpeverbena hører til de planter, sommerfuglene elsker.

 

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

6 Replies to “Kæmpeverbena i køleskabet”

Jeg forstår ikke rigtig alle jeres krumspring med Verbena bonariensis. Jeg har vel i snart en halv snes år haft to halvstore murerspande med den plante, og de har altid overvintret helt uskadt i mit uopvarmede Tehus. Har tilmed sidst på sommeren helt uden min medvirken ladet frø blæse hen i nært stående krukker, hvor der har været plads til at spire, således at der hvert år kommer nye planter til.
Happy Lazy Gardening,
Jytte
http://www.danishknitdesign.com

Hej Jytte
Jeg har også været så heldig tidligere at have haft både overvintrende og selvsåede kæmpeverbena. Men når man starter fra scratch med en ny pose frø, er krumspringene altså en nem genvej til succes med spiringen. Frøene spirer bedst efter kulde og fugt – det får de selvsåede ad naturlig vej, men når man forspirer planterne, der har en lang udviklingstid, i vindueskarmen, hjælper en tur i køleskabet gevaldigt på succesraten.
Mvh Lotte

Hej Lotte, tak for en helt fantastisk blog. Jeg er ny men meget entusiastisk haveejer og har tænkt mig at forsøge med kæmpeverbena i år – så tak for gode instruktioner. Jeg har et enkelt spørgsmål: Skal de ‘stå på køl’ indtil de spirer, eller bare i et par uger?
På forhånd tak for hjælpen – og for en rigtig dejlig blog.
Mvh Nanna

Hej Lotte, jeg kunne også godt tænke mig at vide vedrørende kæmpeverbena som jeg også har tænkt mig at forsøge med i år – så tak for gode instruktioner. Jeg har et enkelt spørgsmål: Skal de ‘stå på køl’ indtil de spirer, eller bare i et par uger?

Hej Britt
Et par uger eller tre og så tilbage i vindueskarmen plejer at virke. Når de kommer ud i varmen, myldrer de frem. Held og lykke med projektet.Lotte

Kirsten Haugaard april 23, 2021,  19:19

Hvis ikke der er sket noget i vindueskarmen efter 14 dage, så i køleskab igen i 14 dage osv.

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved