Helt Hen i Haven

Høstanemone vs. skvalderkål 3.0

Anemone japonica Königin Charlotte-2               Et af de aller første projekter, der blev sat i søen her på bloggen, var høstanemone vs. skvalderkål. Dengang for knapt to år siden var bloggen bare 12 dage gammel. En flok høstanemoner fra sensommerens staudekrukker blev plantet ud i et hjørne af haven, hvor det var skvalderkålen, der bestemte.Anemone japonica Königin Charlotte-1Ideen var, at det skulle vi være flere om. Altså om at bestemme. Og høstanemonerne blev sat ind i kampen sammen med undertegnede og hakkejern med mere for at omdanne det vildsomme hjørne under et stort egetræ til et smukt skyggefuldt bed … med skvalderkål i baggrunden.Skyggebedet-6Projektet er vist aldrig blevet afrapporteret, men det er ikke fordi, det er en fiasko. Det krævede en del luge- og hakkearbejde det første forår at trænge skvalderkålen op i en krog, men i år har det ikke været nævneværdigt belastende, og konturerne af det nyindvundet bed tegner sig fint. Selvfølgelig stopper behovet for lidt hakkearbejde aldrig helt, men der er etableret fredelig sameksistens, selv om vores side fører på point. Høstanemonerne har fået godt fat og blomstrer nok så fint lige nu, og der er plantet en masse spændende stauder med store blade, der kan skygge skvalderkål væk, hen over sommeren, så jeg glæder mig vildt til at følge udviklingen til næste sommer.

Nyeste blog indlæg

Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Forsøg med spagnumfri så- og priklejord


Nyt spejlbassin omringet af frytler


Det er næsten for vådt til at være sandt


Planter med frostvæske i årerne


Årets haveprojekter står nærmest i kø i forårsvejret


Arkiver

5 Replies to “Høstanemone vs. skvalderkål 3.0”

Spændende projekt

Lone (min kone) har også dyrket høstanemonen, med succes, hun har et husnært stykke af haven, jeg er forvist ud til den “vilde” del i skov og på mark, her høster jeg, blandt andet, skvalderkål til hønsene, ænderne og fårene, dyrene er gode til at transformere grønt til rødt, og “befrier” mig for turen hen til kompostbunken, fårenes “gødningspiller”, kan spredes på samme måde som kunstgødning, og ulden er en tillægsgevinst.
Hilsen Finn

Super god ide, jeg er helt tosset med høstanemoner og tanken om at de kan være med til at bringe skvalderkål bestanden i haven bare en smule ned er jo genialt. Bestem et projekt til min nyerhvervede have 😀

Nej, Christine, det var ikke høstanemonerne, men lille mig, der fysisk fjernede skvalderkålen, mit projekt har en positiv sidegevinst, skvalderkålen er værdsat af mine får, høns og ænder, i gamle dage, spiste jeg også selv skvalderkålen, smager udmærket, men nu frembringer køkkenhaven bedre produkter, og jeg spiser gerne “de omsatte” skvalderkål, hvis høstanemonen kan udkonkurrere skvalderkålen, må jeg oprette et nyt bed til kålen ;o)

Hej Christine og Finn
Jeg har slået mig sammen med høstanemonerne for at trænge skvalderkålen tilbage, og det går godt med vores forenede kræfter. Sidste år hakkede jeg i foråret skvalderkålen jævnligt, og hen på sommeren kom høstanemonernes skyggende blade til hjælp. Jeg har også hakket i år, men behovet har været langt mindre, og høstanemonerne har fået rigtig godt fat. De lader sig ikke kue af skvalderkålen, og selvom ukrudtet med garanti aldrig bliver udryddet, er der kommet et pænt bed ud af det – med skvalderkål i baggrunden. Vi spiser en del af de friske grønne skud i foråret men at spise sig ud af skvalderkålproblemer overstiger nok de flestes appetit.
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne

Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven

Forsøg med spagnumfri så- og priklejord

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved