Helt Hen i Haven

Digitalis på havevandring

Digitalis purpurea-47Der vokser mange fingerbøl, Digitalis purpurea, her i haven, men det er aldrig godt at vide, præcis hvor. Det er lige som om de flytter sig for at drille, når man vender ryggen til. De nogenlunde to-årige planter sår sig fredsommeligt, så det er aldrig helt det samme sted, spirene dukker op fra år til år. Men de er nu næsten altid velkomne.Digitalis purpurea-48Jeg synes, de fine fingerbøl blomster, der er karakteristiske for Digitalis, er helt fantastiske med de fantasifulde farvetegninger på blomsternes inderside. Det er nemt at gætte, hvor det danske navn kommer fra, når man ser nærmer på en enkelt blomst.Digitalis purpurea-46Den her er dukket op i kanten af det rosa bed, hvor den passer fint både til farven og det lidt vilde og tilfældige udtryk, jeg foretrækker, at bedene har.Digitalis lutea-46Gul fingerbøl, Digitalis lutea, er der noget mere styr på. Den opfører sig som en staude bør, og dukker planmæssigt op, hvor den er plantet år efter år. Så fin, med de ganske sart lysegule fingerbøl på knapt så høje stængler.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

5 Replies to “Digitalis på havevandring”

Jeg har også den dejlige fingerbøl, den har placeret sig i en urtepotte med jord sidste år, og nu har den de skønneste blomster i drivhuset, min kones morfar, den gamle overlæge, har tit fortalt om digitalismedicinen, der blev anvendt som hjertemedicin, men det er nok ikke tilrådeligt at selvmedicinere med et par blade af planten, når man kan få det syntetiske stof på recept.

Jeg elsker også digitalissen, og den kommer fint, hvor den selv bestemmer, men når jeg vil så en særlig farve, så ved jeg ikke, hvorfor det går galt; skal den sås efterår eller forår, skal frøene have frost etc.?
Jette Király

Hej Jette
Jeg vil henvise til Jeannies svar herunder. Det er vist uddybende 🙂
Mvh Lotte

Digitalis krydser med hinanden så man ved aldrig helt hvilken farve man får, jeg har dog ret stort held til at isolere den hvide, det er noget med frøfarven og farven på stænglen lige over roden. Frøene skal ikke have frost, jeg plejer at så tidligt forår, så er planterne store og fine om efteråret, hvilket giver flotte store planter næste år. Men man kan jo også bare lade den så sig selv når den går i frø. Hvis man vil være helt sikker på at få en særlig farve skal man købe frøene, man kan købe rent hvide, ferskenfarvede og diverse andre hybrider, men den alm. røde kan man over år styre hen mod meget lyse eller meget mørke blomster ved at vælge frø fra planter der har den farve man ønsker, men det kræver at man så kun har den farve i haven og det tager flere år at selektere sådan og det er på ingen måde sikkert. Jeg har dog fået en stamme af meget lysrosa som jeg bedre kan lide end den mørke røde, men jeg bliver da også snydt.
Jeg har i år sået Digitalis Mertonensis, som skulle være en helt speciel farve i det rødlige spekter, men den ser jeg jo først næste år. Jeg er også ret glad for de gule Digitalis som Lutea og Ambiqua Grandiflora, den første giver små gule blomster som på Lottes billede, den anden store gule blomster. Begge bliver solgt som stauder, men Ambiqua Grandiflora kan fryse væk efter et par år, hvis vinteren er hård.

Tak for redegørelsen, den printer jeg ud. Min tanke var, at “ude i naturen”, hvor D sår sig selv, da kommer frøene jo ud i jorden i løbet af efteråret og vinteren. Nu køber jeg hvide og venter til foråret. Jette

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved