Helt Hen i Haven

Blomsterkaos i skærehaven

Der hersker det vildeste blomsterkaos i skærehaven nu. Det skyldes ikke, at jeg ikke gider at luge, men især, at jeg er temmelig blødsøden. Når der dukker frøplanter op af skærehaveplanter, jeg ikke har men godt kunne have sået, så får de langt hen ad vejen lov til at deltage i festen.

I aften sender vi for sidste gang live i Haveselskabets Skærehaveskole 2023, og det giver da anledning til lidt refleksioner over skærehaven, livet og det vejrmæssigt mærkelige år, vi har haft. I juni troede jeg ærlig talt ikke, at det ville blive til noget som helst i år. Øv, øv, øv. Men da regnen endelig kom, tog det hele fart. Også fremspiringen af af selvsåede frø fra tidligere års skærehaveplanter. De bidrager til at skabe et dejligt blomsterkaos nu. Den lækre lysegule sag til venstre i billedet er et godt eksempel. Den småblomstrede tobaksblomst, Nicotiana knightiana, dukker nok så fint op hist og pist. Den kunne jeg ikke drømme om at luge, men plukker den gerne til buketter.

I dag skal vi blandt andet snakke om efterårssåning i Skærehaveskolen. Det er dog ikke noget, jeg praktiserer så meget, for efter mange år med skærehave på samme areal kommer frøplanterne af sig selv - bare ikke på rad og række. Her er det vingetobak, Nicotiana alata, i en endu finere farve, end den jeg oprindeligt såede. Selvsåede planter kan gemme på mange gode overraskelser.

Den flimmerfine fontænegræs, Panicum elegans, og blåkvast, Ageratum houstonianum, der her mænger sig med de omhyggeligt udplantede chokoladeblomster, Cosmos atrosanguineum, hører også til de skærehaveplanter, jeg er holdt op med at bruge tid og vindueskarm på at så. De kommer alligevel af sig selv, og gør masser af fyldest i buketterne.

Stolt kavaler, Cosmos bipinnatus, der her svajer elegant over skærehaven, har også selv fundet ud af at etablere sig, og er i øvrigt meget bedre og kraftigere planter at plukke af, end dem jeg forspirede sidste år.

Så ja, hvis jeg skal gøre status, er jeg rigtig godt tilfreds med årets skærehave. Det er da lykken, når man her midt i september kan høste sådan en dejlig spandfuld til hjemmelavede buketter.

Nyeste blog indlæg

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne


Blomsterkaos i skærehaven


Ny bil udløser nyt bed og planterokade


Selvsået kongelys og fennikel fuldender staudeskrænten


Tørketålende røllike er perfekt til den nye staudeskrænt


Gult og gråt og plantenyt til forårskrukkerne


Grænseoverskridende tulipanhøst skærehaven


Arkiver

3 Replies to “Blomsterkaos i skærehaven”

Spændende! 💐

Alle de blomster, som har selvsået sig, giver det mening at så dem nu rundt omkring i haven? Eller skal de først ses til foråret? Tænker især på vingetobak.

Hej Britta
Det giver god mening at så dem ude nu, for de kan jo tydeligvis godt lide at få vinterkulden med. Men du kan også vente til foråret, hvis du vil have mere styr på dem. Husk, at vingetobak gerne vi tidligt i gang 🙂
Mvh Lotte

Skriv et svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LB Text & Ide

  • Artikler
  • Pressemeddelelser
  • Katalogtekster
  • Hjemmesidetekster
  • Havebøger
  • Affiliate marketing
  • Influencer

Lotte Bjarke

Sondrupvej 42 · 8350 Hundslund

+45 21487530 · post@lottebjarke.dk

Efterårsplanter i blide nuancer til krukkerne

Blomsterkaos i skærehaven

Ny bil udløser nyt bed og planterokade

Lotte Bjarke © Copyright 2023. All Rights Reserved